Vincent van Gogh, de aardappeleters. Een arm gezin in een klein, donker huisje eet de avondmaaltijd bij het licht van een olielamp. Een alledaags tafereel uit de 19e eeuw. Vroeger waren aardappels het hoofdmaal van de arme Nederlander. Nog steeds zijn aardappels een goedkope energiebron.

Naast koken, bakken en stampen, kun je aardappels ook heel goed gebruiken in deegwaren. Het zetmeel van de aardappels zorgt voor een deeg dat goed bij elkaar blijft. Zeker in het glutenvrij bakken handig, aangezien de bindende gluten ontbreken.

Dit eenvoudige recept voor Noors platbrood, lefse, zorgt voor makkelijke wraps waar je van alles in kunt rollen. Gehakt, bonen, jam, sla, eieren… Ik heb ze al gegeten als ontbijt met lemon curd en verse aardbeien, als hoofdgerecht met stoofvlees en vandaag at ik ze als lunch met groene asperges, tuinkers en radijs.

Ingrediënten

Voor 16 kleine of 8 grote platbroden
500 gram aardappels
30 gram olijfolie
1 ei
200 gr glutenvrij bloem (ik gebruik meestal een mix van rijst- en boekweitmeel, maar andere melen zijn ook goed)
1/2 tl zout

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar. Giet de aardappels af en stamp ze in een mengkom tot een gladde puree. Laat de puree afkoelen in de koelkast. Voeg het ei, zout en de olijfolie toe en meng tot een glad mengsel. Proef en voeg eventueel meer zout toe.

Mix de aardappelpuree met 120 gram meel. Voeg vervolgens al knedend meer meel toe tot het een mooie, niet plakkende deegbol vormt.

Verdeel de bol in 8 of 16 gelijke bolletjes. Leg de balletjes onder een schone theedoek opzij.

Verhit een gietijzeren koekenpan of grillpan zónder olie op middelhoog vuur.
Bestrooi je werkblad en deegroller lichtjes met meel en rol een bolletje zo dun mogelijk uit. Werk vanuit het midden en verplaats, keer, draai en bebloem het deeg regelmatig zodat het niet vastplakt aan je werkblad of roller.

Rol de lefse om je deegroller om hem veilig in de pan te krijgen. Een grote spatel of platte hand kan ook, wat je zelf het prettigst vindt.

Bak de lefse in één a twee minuten op iedere kant tot ze bruine spikkels vertonen. Leg de gebakken lefse op een bord en dek weer af met een schone theedoek om ze warm te houden.

Rol de volgende lefse uit, terwijl er een in de pan zit.

Beleg je lefse met ingrediënten naar keuze en rol op om te eten. Je kunt overgebleven lefse een week in de koelkast en zo’n drie maanden in de diepvries bewaren. Leg een vel bakpapier tussen de lagen om plakken te voorkomen. Ze zijn zowel warm als koud te eten.

Tips


* Gebruik in plaats van aardappels, 400 gr aardappelpuree.
* Je kunt de aardappels ook vervangen door bataat, zoete aardappel.
* Bij gebrek aan deegroller werkt een wijnfles ook prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *