Ik ben opgegroeid op de Veluwe, tussen de aspergevelden. In het voorjaar en de zomer aten we regelmatig witte asperges, dik of dun, die we kochten bij de telers. Heerlijk. Klassiek met ei, ham en aardappelen. In een roman kwam ik tijdens mijn studententijd voor het eerst de groene asperge tegen. De hoofdpersoon in dat boek omschrijft haar simpele, goddelijke lunch van groene asperges, direct van de markt, met een gepocheerd ei. Sindsdien ben ik om. Doe mij maar groene asperges! Gegrild bijvoorbeeld, zoals in dit gerecht.

Ingredi├źnten

1 bos groene asperges
4 eieren, zo vers mogelijk
3 el witte wijnazijn of appelciderazijn
Olijfolie
Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Bereiding

Snijd de harde kontjes van de asperges af; dit is ongeveer 1 cm.

Verhit een grillpan of gietijzeren koekenpan zonder olie op hoog vuur. Gril hierin de asperges circa 8 minuten tot ze gaar, maar nog wel knapperig zijn. Zwarte grillstreepjes horen zichtbaar te worden.

Breng in de tussentijd een grote pan met ruim water, een snuf zout en een scheut azijn aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat het een beetje pruttelen.

Breek een ei in een kommetje en laat het zachtjes in het water rollen. Vouw het eiwit indien nodig nog wat beter om de dooier met een grote lepel.

Herhaal dit met de rest van de eieren. Een echt zacht gepocheerd ei moet circa 2 minuten koken. Zo heb ik ze het liefst, maar je kunt ze desgewenst tot 4 minuten laten koken. Om te controleren of ze goed zijn, haal je er eentje voorzichtig uit de pan met een schuimspaan en druk je erop met je duim. Als het ei heel zacht en vloeibaar aanvoelt, heeft het nog wat langer nodig; als het meer als een gekookt ei aanvoelt, is het gegarandeerd te hard gekookt en kun je opnieuw beginnen. Laat de eieren daarna op een schone theedoek of keukenpapier drogen.

Een andere methode voor het pocheren van meerdere eieren is om elk ei 1-[1/2] minuut los te pocheren en de eieren daarna samen in de pan af te maken. Zo loop je niet het risico dat de eieren aan elkaar vast plakken.

Verdeel de asperges over een mooie schaal en leg de eieren er voorzichtig bovenop. Breng het geheel op smaak met wat olijfolie, peper en zout (het lekkerst zijn zoutvlokken of grof zeezout). Zodra je de eieren opensnijdt, vormen ze een prachtige romige saus over de asperges. Eet smakelijk!

Tips

* Mocht je het pocheren toch allemaal te spannend vinden, dan kun je hier ook heel goed zacht gekookte eieren gebruiken.

* Door wat in de schil gekookte krieltjes of vers gebakken brood toe te voegen, heb je een complete maaltijd.

* Ook heel lekker hierbij zijn gebakken champignons, jonge sperziebonen, doperwten, peultjes en gebakken ui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *