“Diti, are you ok?” zo hoorde ik vanochtend door de grote houten deur van mijn slaapkamer. Ik kuchte inderdaad wel vaak. Of het nu komt door de hoge luchtvochtigheid, kou, een virus of gewoon het stof van mijn hoofdkussen, ik heb gelijk een grote pot gemberthee gezet. Morgen vertrek ik namelijk voor een week naar de andere kant van het eiland waar ik een hele week ga koken in een steenkoude keuken. Geen tijd voor gehoest en snot.

De keel smeren kan met water of iedere andere vloeistof, maar met gemberthee gaat het net even lekkerder. Gemberthee drink ik sowieso met grote regelmatig. ’s Zomers drink ik het koud met een schijfje citroen en ijs, de rest van het jaar warm. Bijna altijd met citroen, regelmatig ook met verse kurkuma. De kurkuma geeft een heerlijke aardse smaak en zou ook nog eens ontstekingsremmend werken.

Nu het wat kouder is, kook ik de gember graag met het water in een pannetje zodat de thee goed pittig wordt. Krijg ik het weer een beetje warmer van. Citroen erbij – voor de vitamientjes, maar vooral omdat het zo lekker is – en een beetje honing om de keel te smeren.

Simpel en snel

Voor 1 kop thee
4 schijfjes verse gember
1 schijfje citroen

optioneel
3 schijfjes verse kurkuma
1 theelepel honing

Doe de gember en citroen in een mok en giet er kokend water over. Laat een minuut of 4 trekken en klaar!

Sterk en pittig

1 liter water
ca 10 schijfjes verse gember
sap van 1 citroen (als je een biologische citroen gebruikt, voeg dan de schillen toe voor extra smaak)

Breng het water met citroensap en gember aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.

Giet door een zeefje in thermoskan of theepot. Serveer met honing als je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *